Politicieni
Pavel Filip solicită măsuri sporite pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane în Republica Moldova
 15 Mai 2018 10:38  2695
Premierul Pavel Filip a solicitat instituţiilor responsabile să ia masuri sporite pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin neadmiterea introducerii în țară a cărnii contaminate. Acest subiect a fost discutat în cadrul unei ședințe convocată de prim-ministru în legătură cu apariția unor noi focare ale bolii.

Potrivit informațiilor prezentate, focare active au fost depistate recent în trei localități: satul Palanca, raionul Ștefan-Vodă, satul Beșchioz, raionul Ceadîr-Lunga și satul Tvardița, raionul Taraclia. În ultimul caz au fost prelevate probe pentru a confirma prezența virusului și impuse restricții de mișcare a animalelor. Se presupune că în toate cazurile pesta porcină a apărut urmare a importului cărnii şi produselor din carne din Ucraina.

 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de nivel național și internațional despre apariția focarelor. Totodată, au fost întreprinse  acțiuni pentru prevenirea extinderii maladiei. Printre acestea- instalarea filtrelor de dezinfectare a autoturismelor la intrarea în localități, a tomberoane speciale în toate punctele vamale din țară, în care produsele de carne colectate de la cetățeni sunt dezinfectate, iar apoi transmise pentru distrugere. De la începutul anului curent, la punctele de trecere a frontierei a fost preluată peste o tonă de produse de carne.

 

În context, șeful Executivului a solicitat autorităților cu atribuții la frontieră să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi mobilizare şi să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a elimina posibilitatea introducerii pe teritoriul Republicii Moldova a produselor interzise. În acest sens, a fost accentuată importanța informării populaţiei despre consecințele răspândirii virusului și interdicția de a importa produse de carne.

 

„Luând în considerare că Moldova este o țară mică, iar pesta porcină se răspândește foarte repede, aceasta poate avea consecințe grave pentru economie. Virusul poate afecta industrii întregi - de la creşterea porcinelor până la cultivarea furajelor. Vreau să atragem o atenție sporită acestui pericol, să încercăm să izolăm focarele și să ne protejăm la maxim” , a conchis premierul.

 

Pesta porcină africană este o boală contagioasă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul este periculos numai pentru animale și nu amenință sănătatea oamenilor. Planul de măsuri privind prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova a fost aprobat în anul 2016.

Autor:  Inna Juminschi Sursa:  Politics.MD

Etichete Filip Pavel
Știri asemănătoare
 
Comentarii
Ion 15 Mai 2018 11:39
0 (0)
Am trecut vama pe la palanca, acolo si la intrare in sat si la iesire se facea dezinfectie la masini. Nu am inteles pentru ce, dar acum deja stiu ca era o masura de protectie
timofei 15 Mai 2018 11:45
0 (0)
ma bucur ca premierul se autosesizeaza momentan cand apare vreun pericol pentru cetateni, de mult n-am vazut politicieni care chiar sa aiba grija de oameni!
Sandu 15 Mai 2018 12:10
0 (0)
Inca asta nu ne-a mai ajuns, sa mai avem si gripa porcina. Urgent trebuie de intreprins masuri aici, sa nu cumva sa se raspandeasca aceasta boala.
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%