Politicieni
Chiril Gaburici încurajează antreprenorii să valorifice la maximum potențialul și facilitățile oferite de incubatoarele de afaceri și zonele economice libere
 21 Aprilie 2018 21:59  3196
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a vizitat Incubatorul de Afaceri și Subzona Economică Liberă din Ceadîr-Lunga.

Chiril Gaburici a lăudat rezidenții întreprinderilor mici și mijlocii pentru afacerile pe care le dezvoltă, încurajându-i să valorifice la maxim potențialul și facilitățile oferite de incubatoarele de afaceri și zonele economice libere.

Totodată, administratorul incubatorului Ceadîr-Lunga a fost îndemnat să fie mai activ în atragerea proiectelor noi, care ar contribui la dezvoltarea economică a regiunii. În cadrul vizitei, ministrul a fost însoțit de directorul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), care a răspuns la întrebările antreprenorilor.

„Incubatoarele de afaceri oferă antreprenorilor începători un șir de facilități, inclusiv acordarea de spații de producere sau oficii la preț facilitat, consultanță şi instruire antreprenorială, costuri de administrare reduse și alte avantaje. Vă îndemn să fiți mai activi, să nu vă fie frică să vă extindeți afacerile și să lansați proiecte noi”, a subliniat Chiril Gaburici, aflat în vizită la Incubatorul de Afaceri regional Ceadîr-Lunga.

Referindu-se la condițiile preferențiale oferite de zonele economice libere, printre care ZEL „Valkaneş”,  cu subzonele de la Comrat și Ceadîr-Lunga, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că toate mărfurile importate sau exportate din ZEL sunt scutite de taxe vamale, accize și se aplică o rată zero a taxei pe valoarea adăugată.

În discuțiile cu rezidenții Incubatorului de Afaceri, ministrul Economiei și Infrastructurii a vorbit despre reformele lansate de Guvern și măsurile întreprinse pentru a facilita activitatea oamenilor de afaceri, printre care reducerea instituțiilor cu funcții de control de la aproximativ 70 până la 13, micșorarea cu 60% a numărului de acte permisive, unificarea rapoartelor necesare a fi prezentate autorităților.

„Crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru agenții economici, atragerea investițiilor în economia națională sunt priorități ale Ministerului Economiei și Infrastructurii. Tendința investițională în economia națională va determina creșterea numărului de locuri de muncă, dar și a salariilor. În prezent, în țară sunt peste 10 mii de posturi vacante, curând vor fi și mai multe”, a precizat Chiril Gaburici.

Incubatorul de Afaceri regional Ceadîr-Lunga a fost înființat la 10 iulie 2014, cu suportul Ministerului Economiei și Infrastructurii și al ODIMM și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. În prezent, Incubatorul de Afaceri are 20 de rezidenți ai întreprinderilor mici și mijlocii, dintre care 6 activează în sectorul de producție și 14 - în sectorul serviciilor.

Anul trecut, Parlamentul a atribuit parcului industrial din Ceadîr-Lunga statutul de subzonă a ZEL „Valkaneş”, cu suprafața de circa 42 de hectare.

Autor:  Inna Juminschi Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%