Politicieni
Pavel Filip: „Avem toate asigurările din partea Ucrainei că nu se va întâmpla nimic ce va duce la înrăutăţirea condiţiilor râului Nistru”
 13 Aprilie 2018 18:23  3034
Avem toate asigurările din partea Ucrainei că nu se va întâmpla nimic ce va duce la înrăutăţirea condiţiilor râului Nistru, este o bogăţie comună, sursa principală de alimentare cu apă pentru Chişinău, dar şi pentru Odesa. Declaraţiile au fost făcute de premierul Pavel Filip, în debutul şedinţei Guvernului, în contextul în care subiectul privind ecosistemul Nistrului a fost discutat la Kiev de prim-ministrul de la Chişinău şi omologul său, Volodimir Groisman.

Prim-ministrul a subliniat că, deși se speculează foarte mult pe tema ecosistemului râului Nistru, acesta este o prioritate pe agenda moldo-ucraineană. „Nu am declarat public, dar pe parcursul a doi ani și jumătate deja acest subiect este unul cheie când ne întâlnim cu colegii din Ucraina, există grupuri de lucru și realizări”, a spus Pavel Filip.

În ședința de astăzi, a fost aprobată componența Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția fluviului Nistru, partea ucraineană desemnându-și anterior reprezentanții săi. „Această comisie este una foarte importantă și rezultă dintr-o realizare pe care am reușit s-o obținem anul trecut. Este vorba despre ratificarea de către Ucraina a Acordului de la Roma, din anul 2012, în baza căruia a fost creată această Comisie, care va avea posibilitatea să evalueze și să monitorizeze ce se întâmplă pe fluviul Nistru”, a notat Pavel Filip.

De asemenea, șeful Executivului a subliniat că s-a avansat în procesul de negocieri a  acordului de funcționare a Complexului Hidroenergetic Nistrean, în cadrul căruia, de asemenea, componenta mediului este cea mai importantă. În context, a fost menționată și adresarea, în comun cu Ucraina, către Comisia Europeană de acordare a asistenței pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe întreaga lungime a râului Nistru. 

Totodată, Pavel Filip a vorbit despre implementarea proiectului Fondului Ecologic Global, dar și despre studiul realizat de Ambasada Suediei în Republica Moldova, privind impactul social de mediu pe teritoriul țării noastre a funcționării complexului energetic.

Autor:  Inna Juminschi Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cît sunteţi de hotărît să votaţi un anumit par%d în acest moment?