Politicieni
Premierul Pavel Filip, la Kiev: „Este interesul nostru comun să asigurăm stabilitatea în regiunea de Est a Europei”
 12 Aprilie 2018 19:31  3322
Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la cea de-a 11-a ediție a Forumului de securitate de la Kiev, comunică Politics.MD. 

În cadrul unei sesiuni comune cu premierii Ucrainei și Lituaniei, Pavel Filip a vorbit despre amenințările la adresa securității regionale, dialogul ca instrument de echilibru şi necesitatea unor eforturi comune pentru păstrarea ordinii regionale şi internaţionale.

Premierul a accentuat că cele mai serioase riscuri în materie de securitate în regiune sunt generate de conflictele înghețate și prezența militară străină.

„Prezenţa militară străină constituie un obstacol serios în calea soluţionării paşnice a conflictelor, având în vedere că aceasta contribuie la conservarea situaţiei de conflict, încurajând forţele distructive să persevereze în promovarea planurilor lor secesioniste”, a spus prim-ministrul.

Pavel Filip a reiterat că Republica Moldova pledează, în mod consecvent, pentru retragerea necondiţionată a trupelor militare ruse de pe teritoriul său şi pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional. O prioritate rămâne elaborarea şi adoptarea unui statut juridic special pentru Transnistria, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. 

Totodată, ţara noastră va sprijini în continuare eforturile Ucrainei pentru depăşirea crizei din Donbas şi soluţionarea problemei Crimeii prin mijloace politice şi diplomatice, pentru restabilirea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Forumul de Securitate de la Kiev, inițiat de fundația lui Arseni Iațeniuk „Open Ukraine” în 2007, este o platformă de dezbatere pe marginea celor mai stringente probleme de securitate din Europa și regiunea Mării Negre.

La ediția din acest an au fost invitați peste 400 de politicieni, diplomați, oameni de afaceri, activiști și experți din peste 20 de țări.

Autor:  Inna Juminschi Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
andrei 12 Aprilie 2018 20:53
0 (0)
Iată după aceste acțiuni, precis că cele mai multe partide de opoziție vor începe a turba, deoarece banii din rusia cu care sunt finanțați sunt investiți inclusiv pentru menținerea transnistriei ca teritoriu neutru! și necontrolat!
Spencer 12 Aprilie 2018 21:27
0 (0)
Moldova și Ucraina sunt practic pe aceleași poziții cu situații similare: integrare europeană, pericol rus, separatism, etc. de aceea buna conlucrare a noastră, doar va aduce beneficii ambelor părți.
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%