Parlament
Chișinăul, citat de trei ori la Veneția la sfârșitul acestei săptămâni
 13 Martie 2018 19:00  2829
Comisia de la Veneția va examina trei subiecte vizând Republica Moldova, la sfârșitul săptămânii curente. Temele sunt precizate în agenda pentru ședința plenară a Comisiei, planificată pentru 16-17 martie, transmite IPN.

Conform agendei, urmează ca experții internaționali să-și expună opinia referitor la legislației electorală. De notat, aceasta va fi o opinie comună a Comiei de la Veneția cu Oficiul OSCE pentru instituțiile democratice și drepturie omului (OSCE/ODIHR), ceea ce va demonstra solidaritatea organismelor europene privitor la acest aspect al procesului electoral din Republica Moldova.

De asemenea, Comisia de la Veneția va aprecia propunerile de modificare a Constituției în ceea ce privește numirea judecătorilor. Potrivit acestora, numirea în funcție a judecătorilor urmează să aibă loc până la atingerea plafonului de vârstă (65 de ani), de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Proiectul legii stipulează că șeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă. De asemenea, ar urma ca judecătorii să aibă imunitate funcțională și nu generală. Se stabilește că garantul independenței autorități judecătorești este CSM. Consiliul va putea înainta propuneri în procesul elaborării Legii bugetului de stat, în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare pentru buna funcționare a instanțelor judecătorești. De notat, actuala intervenție în Legea de bază a statului este prevăzută de Planul de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de reformare a justiției în anii 2011 – 2016, adoptată de Parlament în februarie 2012.

Cel de-al treilea aviz al Comisiei se va referi la proiectul de lege privind modificarea articolului 42 al Constituției Republicii Moldova privind dreptul cetățenilor la asociere. În prezenta expunere, deși este fundamental, dreptul moldovenilor la asociere este fragmentat în articolul 41 și 42 al legii de bază, iar noua viziune a legislatorilor vine să înlăture această carență.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?