Guvern
Prima Casă, gata de implementare. Ministerul Finanțelor urmează să semneze contractele cu băncile care vor oferi credite ipotecare familiilor tinere
 22 Februarie 2018 16:22  3274
Ultimul act care stabilește principiile de funcționare a programului Prima Casă a fost aprobat de Guvern. Este vorba despre regulamentul care prevede modul în care vor fi selectate băncile partenere, dar și stabilește marja maximă pe care o vor putea aplica instituțiile financiare la eliberarea împrumuturilor.

„Proiectul vizat reglementează criteriile de admitere a băncilor în cadrul programului, condițiile de acordare a creditului de către bancă, cele de acordare și executare a garanției de stat, precum și cele de valorificare a locuinței ipotecate. De asemenea, acest proiect stabilește și marja maximă a dobânzii de 3% pe care o poate aplica banca comercială. În principiu, aprobarea acestui regulament este ultimul act normativ care stabilește cadrul legal pentru funcționarea programului „Prima Casă”. După aprobarea acestuia, Ministerul Finanțelor va semna contracte cu băncile comerciale care, la rândul lor, deja vor începe să acorde creditele cetățenilor”, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Premierul Pavel Filip a mulțumit tuturor colegilor care au participat la elaborarea acestui proiect. Șeful Executivului și-a exprimat speranța că programul dat va ajuta la oprirea exodului tinerilor din țară.

„Eu îmi aduc aminte de un studiu care arăta că principala cauză a plecării tinerilor peste hotare era lipsa perspectivei de a obține o locuință. Eu sper foarte mult ca acest program, cât-decât, să ajute la eliminarea acestei cauze. De aceea, cât mai repede să negociați cu băncile, să semnați aceste acorduri și apoi și băncile să pună în aplicare acest program”, a spus Pavel Filip.

Amintim că adoptarea și implementarea programului „Prima casă” constituie una dintre prioritățile anunțate în programul său de către Partidul Democrat din Moldova. Inițiativa a fost prezentată de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc. Acesta a precizat că statul va căuta modalități suplimentare de a susține tinerii, inclusiv prin achitarea unei părți din costul locuinței pentru funcționari, ca să atragă și să păstreze specialiști tineri în instituțiile statului.

Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Comentarii
timofei 22 Februarie 2018 16:36
0 (0)
cred ca deja s-a discutat si cu bancile si ramane de a oficializa intelegerile au promis in martie, o fac in martie
realist 22 Februarie 2018 16:41
0 (0)
Poate nu-i mare proiect, dar de cand s-a pornit vorba despre el, companiile imobiliare au scazut si ele preturile la apartamente si prima rata pe care trebuie s-o dai
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%