Guvern
Securitatea energetică și însănătoșirea sistemul bancar, priorități zero pentru BERD în R. Moldova
 15 Februarie 2018 10:00  2960
Banca Europena pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este tot mai interesată de dezvoltarea R. Moldova și va continua să susțină proiecte de infrastructură, dar și sistemul bancar, a fost concluzia întâlnirii de astăzi avute de președintele BERD Suma Chakrabarti și premierul Pavel Filip, miercuri, la Chișinău.

Filip s-a arătat recunoscător pentru sprijinul continuu oferit de BERD Republicii Moldova în domenii cheie de cooperare, cum ar fi: dezvoltarea economică și socială, știința și inovarea, reabilitarea infrastructurii, susținerea integrării în piețele energetice europene și diversificarea surselor de energie.

Totodată, Pavel Filip a apreciat sprijinul acordat de BERD Consiliului Economic, care reprezintă o platformă eficientă de dialog dintre Guvern și mediul de afaceri, contribuind la îmbunătățirea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător.

Printre proiectele din agenda de reforme, elaborate pe această platformă se numără reducerea actelor permisive, optimizarea raportării, modificarea Codului muncii, precum și alte inițiative importante pentru mediul de afaceri.

Filip s-a referit și la implementarea reformei administrației publice centrale, inclusiv pentru sporirea capacității instituțiilor de a utiliza eficient asistența financiară externă.

În context, Pavel Filip a subliniat importanța asistenței oferite de BERD pentru îmbunătățirea securității energetice a țării în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Tratatului Comunității Energetice și al Acordului de Asociere RM-UE. În mod special a fost evidențiată construcția conductei de gaz Ungheni-Chișinău.

La rândul său, oficialul a apreciat eforturile Guvernului pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, reducerea birocrației și asigurarea stabilității în sectorul bancar, fapt ce ar spori atractivitatea țării pentru investitori, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Suma Chakrabarti a confirmat disponibilitatea BERD de a susține în continuare Republica Moldova în realizarea reformelor orientate spre asigurarea dezvoltării economice durabile.

Priortiățile BERD

Printre direcțiile prioritare ale Strategiei BERD pentru Republica Moldova pentru anii 2017-2020 se numără restructurarea sectorului bancar, îmbunătățirea securității energetice, susținerea întreprinderilor private, promovarea comercializării utilităților publice și îmbunătățirea infrastructurii.

BERD este unul dintre principalii finanțatori ai gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, ce va lega R. Moldova de sistemul energetic european din România.

În anul trecut, BERD a acordat Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 131 milioane de euro pentru implementarea a 10 proiecte, între care, finanțarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, susținerea sectorul bancar, finanțarea măsurilor de eficientă energetică. De la începutul activității sale în țara noastră, BERD a finanțat 122 proiecte în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?