Politicieni
O inițiativă legislativă înaintată de Leancă, RESPINSĂ. Detalii
 12 Ianuarie 2018 08:00  3047
Guvernul a avizat ieri negativ inițiativa legislativă a deputaților Eugen Carpov și Iurie Leancă cu privire la crearea Inspectoratului Financiar de Stat, înregistrată în Parlament pe 10 noiembrie 2017,relatează Politics.MD.

Între timp, Iurie Leancă a devenit vicepremier pentru Integrare Europeană și, prezent la ședința de astăzi a Guvernului, nu a scos niciun cuvânt atunci când ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a explicat de ce inițiativa trebuie respinsă.

Potrivit lui Octavian Armașu, instituirea unei asemenea autorități administrative din subordinea unui minister contravine legislației din R. Moldova și reprezintă o depășire a ordinii administrației publice centrale de specialitate, instituite deja de legiuitor.

În argumentarea avizului negativ, Guvernul arată că a aprobat modificările şi completările la Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice 2013-2020 şi urmează să aprobe un nou Program de dezvoltare a controlului financiar public intern pentru anii 2018-2020, scrie Ziarul Național.

„Aceste documente strategice sunt aliniate la agenda europeană. În consecință, rolul şi atribuțiile inspecției financiare vor fi clarificate și revizuite. Astfel, este necesară o segregare mai clară între responsabilitățile de control ale managerilor, auditul intern și investigațiile financiare. În acest sens, inspecţia financiară va deţine un alt rol. Responsabilitățile de inspectare financiară realizate actualmente la solicitarea organelor de drept vor fi transferate sistemului judiciar, rezultatele acestora devenind mai eficace. Nu va mai exista obligația de a efectua inspecții la solicitarea altor entități decât Guvernul. Responsabilitățile rămase vor fi reorganizate în inspectare financiară de conformitate a executării bugetului, la solicitarea ministrului Finanţelor. Adiţional, va fi instituită o funcţie de audit la nivel de Guvern în vederea asigurării funcționalităţii principalelor domenii ale managementului finanțelor publice, după cum rezultă din aria de competenţă a ministrului Finanțelor. Segregarea mai clară a acestor sarcini, odată cu profesionalizarea personalului, va crea o bază durabilă pentru a fortifica sistemele de management al finanţelor publice, a preveni și a detecta erorile și iregularitățile. De asemenea, va permite recuperarea banilor și activelor delapidate”, susține Guvernul.

Autor:  Cristina Rusu Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%