Partide
PLR: Finanțarea de către Turcia a reparației clădirii Președinției, nepotrivită
 8 Ianuarie 2018 16:38  3205
Partidul Liberal Reformator (PLR) își exprimă nedumerirea și indignarea în legătură cu planurile preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în privința lucrărilor de reparație și restabilire a clădirii Președinției Republicii Moldova, devastată în timpul protestelor din aprilie 2009, relatează Politics.MD.

Potrivit PLR, ideea de a admite în calitate de sursă de finanțare Guvernul Turciei este nepotrivită normelor scrise și nescrise ale unui stat suveran și independent.

Potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii, citat de IPN, finanțarea lucrărilor și angajarea firmelor executante de reparație a edificiilor din categoria celor de prim rang, din care face parte și Președinția, sunt de competența exclusivă a statului Republica Moldova. „Este o axiomă strict onorată de statele care se respectă. Asemenea acțiuni țin de simbolistica înaltei demnități suverane pe care o însumează aceste instituții, indiferent cine le ocupă vremelnic, dar și de aspectele de securitate și siguranță ale statului, lucruri deloc de neglijat”, se spune în comunicat.

PLR consideră că negocierile separate și netransparente purtate de Igor Dodon cu președintele Turciei și cu reprezentanții Guvernului turc pe acest subiect, inclusiv înțelegerile la care s-a ajuns, sunt un atentat grav la siguranța și la imaginea statului Republica Moldova. „Oricare finanțare străină este o investiție a țării respective. Investiția este bazată pe un interes pe care urmărește să-l obțină finanțatorul în țara în care face investiția. Reieșind din caracterul netransparent al negocierilor, instituțiile și organismele care veghează la suveranitatea și independența statului trebuie în mod obligatoriu să-și pună întrebări”, notează PLR.

PLR cere Parlamentului și Guvernului să revină cât mai grabnic la acest subiect, să anuleze angajamentele financiare la care s-a ajuns cu Guvernul Turciei, să prevadă surse proprii de finanțare a proiectului de restabilire a clădirii Președinției. PLR mai consideră că președintele Igor Dodon a încălcat cu rea-credință o serie de principii legale și de etică ale suveranității statului și cere Parlamentului să pună problema inițierii procedurii de suspendare a lui din funcție, ca președinte incompetent și demnitar de rea-credință.

Reparația clădirii Președinției va începe în a doua jumătate a lunii ianuarie. Licitația privind selectarea companiei de construcție s-a încheiat. Subiectul a fost discutat în cadrul unei recente întrevederi a preşedintelui Igor Dodon cu ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Hulusi Kiliç. Edificiul urmează să fie dat în exploatare în cadrul vizitei oficiale a președintelui Erdoğan la Chișinău, care este preconizată pentru luna mai.

 

Autor:  Cristina Rusu Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cît sunteţi de hotărît să votaţi un anumit par%d în acest moment?