Politicieni
Marian Lupu pledează pentru intensificarea cooperării parlamentare cu Uniunea Europeană în cadrul AP EURONEST
 29 Martie 2017 13:01  2725
Deputatul Marian Lupu, copreședintele AP EURONEST, a efectuat o vizită de lucru în Estonia, în perioada 27-28 martie curent. Vizita a avut loc în contextul preluării de către Estonia a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2017, transmite Politics.MD.

La Tallinn, Marian Lupu a avut întrevederi cu mai mulți oficiali, și anume cu preşedintele Parlamentului Estoniei, Eiki Nestor, președintele Grupului parlamentar de prietenie Estonia – Republica Moldova, Einar Vallbaum, reprezentantul Fracțiunii social-democrate din Parlamentul Estoniei, Toomas Sildam. La Guvern, Copreședintele AP EURONEST a discutat cu Ministrul Sănătății și Muncii, cu Directorul Secretariatului Uniunii Europene din cadrul Guvernului Estoniei, Klen Jäärats, cu Viceministrul pentru relaţii cu Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei, Matti Maasikas.

Marian Lupu a mai purtat discuții cu președintele Partidului social-democrat din Estonia, Jevgeni Ossinovski.

În cadrul întrevederilor, Marian Lupu a prezentat situația social-politică și economică din Republica Moldova, inclusiv informații despre implementarea Acordului de Asociere și reformarea sistemului electoral. Marian Lupu a reconfirmat continuitatea parcursului european al Republicii Moldova şi angajamentelor de implementare a Agendei de Asociere.

În calitate de copreședinte al Adunării Parlamentare a EURONEST, Marian Lupu a solicitat suportul Estoniei pentru statele semnatare a Acordului de Asociere din cadrul Parteneriatului Estic în realizarea angajamentelor stabilite.

Un subiect al discuțiilor a vizat sprijinul Estoniei în organizarea audierilor, în cadrul AFET și plenului Parlamentului European, a subiectelor legate de Parteneriatul Estic.

„Pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina, state semnatare a Acordului de Asociere și care dispun de un regim liberalizat de vize cu UE, trebuie să fie identificate alte obiective, căi de parcurs și desigur un nou statut ca finalitate. Acestor țări trebuie să le fie stabilit obiectivul pentru statutul de țară candidat UE. Un instrument de susținere a acțiunilor de integrare europeană ar fi majorarea fondurilor europene pentru statele semnatare ale Acordului de Asociere”, a declarat Marian Lupu în cadrul întrevederilor cu oficialii estonieni.

La rândul lor, interlocutorii estonieni au reiterat sprijinul necondiționat în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, dând asigurări că statele Parteneriatului Estic vor reprezenta o prioritate pentru Președinția Estoniei la Consiliul Uniunii Europene.

Oficialii au apreciat propunerea de a crea Grupul de lucru a statelor semnatare a Acordului de Asociere, aplicând principiul „more for more”, iar la Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles din toamna acestui an va fi asigurată o participare activă a dimensiunii parlamentare a Parteneriatului Estic.

Republica Estonia va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în perioada iulie-decembrie 2017, iar Parteneriatul Estic este una din priorităţile stabilite de Guvernul eston pentru perioada preşedinţiei.

Sursa:  Politics.MD

Etichete Lupu Marian
Știri asemănătoare
 
Comentarii
Constructiv 29 Martie 2017 13:53
0 (0)
Am crezut ca s-a diminua considerabil aportul lui M.Lupu la parcursul european dupa ce a fost investit un nou presedinte al PDM, dar din functia sa de copresedinte la EURONEST , aportul lui a devenit si mai mare iar parteneriatile cu tarile UE au devenit si mai strinse
realist 29 Martie 2017 14:53
0 (0)
Credeam ca o sa uite de Moldova dupa ce a primit asa funtie inalta, da vad ca din cind in cind isi mai aminteste si sustine cursul european!
Dorin 29 Martie 2017 15:03
0 (0)
Cine spunea că Lupu e a și șters din viața politică de la noi, din cîte vedem el încă pune umărul intens la dezvoltarea țării și apropierea ei de UE
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%