Partide politice
Partidul Liberal Reformator
Data înregistrării:31 Decembrie 2013
Numărul de membri:~20000
Doctrina:Liberalism
Slogan:Împreună, avem un viitor european!
Istoric:
Consiliul de Reformare a Partidului Liberal:
La 12 aprilie 2013, şapte deputaţi liberali, doi miniştri, trei viceminiştri şi mai mulţi preşedinţi ai organizaţiilor teritoriale ale PL, au semnat o Declaraţie, cerînd revenirea PL la masa de negocieri şi identificarea unui nou premier, pentru a evita trecerea Partidului Liberal în opoziţie dar şi pentru a evita alegerile parlamentare anticipate. Semnatarii Declaraţiei au anunţat că s-au reunit în Consiliul de Reformare a Partidului Liberal (CRPL) şi au cerut convocarea Congresului Extraordinar al partidului, popunînd promovarea lui Dorin Chirtoacă în fruntea PL, în locul lui Mihai Ghimpu. La 13 aprilie 2013, Consiliul Republican al PL a exclus din rîndurile partidului 5 deputaţi şi a retras susţinerea politică pentru ministrul apărării, Vitalie Marinuţa şi ministrul mediului, Gheorghe Şalaru. La 30 mai 2013, liderul PLDM, Vladimir Filat, liderul PDM Marian Lupu şi preşedinte fracţiunii parlamentare PL, liderul CRPL, Ion Hadârcă au semnat acordul de constituire a Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană.
Crearea Partidului Liberal Reformator (PLR):
La 21 iulie 2013, la Costeşti, Ialoveni, a avut loc Adunarea Generală a Consiliului de Reformare a Partidului Liberal, eveniment la care au participat membrii CRPL, liderii a peste 20 de organizaţii teritoriale PL, primari şi consilierii raionali PL şi reprezentanţii altor autorităţi locale, membrii în număr total de 250 persoane din 30 de filiale teritoriale ale Partidului Liberal. În cadrul şedinţei, a fost unanim adoptată decizia de constituire unei noi formaţiuni politice pe eşichierul politic de dreapta, avînd la bază doctrina liberală şi viziunile pro-europene şi pro-româneşti, drept soluţie optimă pentru situaţia creată. Ulterior, în conformitate cu deciziile reuniunii generale a CRPL din 21 iulie de la Costeşti, la 1 august 2013, la Chişinău, a avut loc prima şedinţă cu reprezentare naţională a Consiliului de Constituire a Partidului Liberal Reformator din Moldova în cadrul căreia s-a decis denumirea noului partid politic. După dezbateri şi decizii luate la diferite niveluri, s-a convenit asupra denumirii de Partid Liberal Reformator (PLR).
Congresul de constituire a Partidului Liberal Reformator din 15 decembrie 2013:
În cadrul Congresului a fost adoptată decizia de constituire a Partidului Liberal Reformator (PLR), au fost alese organele de conducere şi au fost adoptate Statutul, Programul şi simbolistica partidului. În funcţia de preşedinte al partidului a fost ales Ion Hadârcă cu 969 de voturi iar contracandidatul său, ministrul apărării, Vitalie Marinuţă a acumulat 305 voturi. Voturile delegaţilor au fost exprimate în mod democratic, procesul de votare a fost secret. Totodată, în funcţiile de copreşedinte a PLR au fost aleşi deputaţii Ana Guţu şi Oleg Bodrug. În funcţiile de vicepreşedinţi au fost aleşi Boris Gherasim, Tatiana Potîng, Vitalie Marinuţa, Ştefan Chitoroagă, Dorin Duşciac, Gheorghe Şalaru şi Vasile Grama, iar Roman Clima a fost ales secretar general al partidului. La lucrările congresului, au participat 1689 de delegaţi şi peste 100 de invitaţi de onoare din cadrul societăţii civile, instituţiilor de presă, oameni de creaţie, savanţi, diplomaţi, oaspeţi de peste hotare.
Lider
Candidați alegeri parlamentare
Adresa juridică
OrașChişinău
StradăM. Eminescu 68
Webhttp://www.plr.md
Emailcomunicare@plr.md
FacebookPLR
Telefon+373 (22) 26-00-09
Fax
Rating
Mediu: 3
Articole relevante