Geopolitica
Europarlamentarul Andi Cristea: Astfel de declarații riscă să-i afecteze credibilitatea lui Frattini ca reprezentant al OSCE pentru Transnistria
 10 Martie 2018 15:31  3262
Președintele delegației pentru R. Moldova a Parlamentului European, europarlamentarul Andi Cristea, consideră că reprezentantului OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini, ar fi greșit atunci când a declarat pentru postul rusesc „Russia Today” că cererea Chișinăului de retragere a trupelor ruse e „desprinsă de realitate”.

„Îi respect d-lui Frattini experiența politică și diplomatică, dar nu cred că ea se reflectă în declarația recentă despre reglementarea conflictului transnistrean. Nu ne putem juca cu suveranitatea R. Moldova și nu o putem trata ca și cum ar face parte dintr-un complicat calcul de oportunitate”, a menționat Andi Cristea într-o declarație postată pe blogul său.

Potrivit europarlamentarului, întregul sistem de drept internațional este construit în jurul normei suveranității, iar trupele rusești staționate în Transnistria „sfidează, așa cum fac și în Georgia, și Ucraina, un principiu esențial pentru pacea la nivel global”.

„Lucrurile sunt simple prin prisma legii internaționale: retragerea trupelor Federației Ruse este nu doar o cerere justificată a Chișinăului, ci și o acțiune care ar trebui susținută de comunitatea internațională”.

Andi Cristea a mai adăugat că astfel de declarații riscă să-i afecteze credibilitatea lui Frattini ca reprezentant al OSCE pentru Transnistria.

„Lucrurile sunt suficient de sensibile și complicate și fără această declarație neinspirată. Chișinăul și Tiraspolul trebuie să-și rezolve diferențele și să pună capăt conflictului, fructificând progresele din ultimii doi ani; de aceea, toți cei interesați de evoluții pozitive ar trebui să fie ponderați și echilibrați”, a conchis europarlamentarul român.

Autor:  Cristina Donici Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%