Guvern
Peste 800 de persoane au participat la întrunire
 12 Februarie 2018 12:00  2947
Peste 800 de persoane au constituit un nou grup de inițiativă pentru organizarea unui referendum legislativ de anulare a sistemului mixt de vot. Asta după ce grupul constituit în cadrul adunării din 17 decembrie 2017 nu a fost înregistrat de către Comisia Electorală Centrală.

Actele de înregistrare a grupului de inițiativă urmează să fie depuse la CEC, pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă responsabilii de la CEC vor înregistra grupul de inițiativă, atunci acesta urmează să colecteze timp de 2-3 luni nu mai puțin de 200 de mii de semnături ai celor care optează pentru anularea sistemului mixt, adoptat în vara anului trecut.

Politics.md amintește că aceasta este cea de-a doua tentativă a unor reprezentanți ai societății civile de a iniția un referendum privind abrogarea sistemului mixt. CEC a respins în ianuarie cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului legislativ. Cei de la CEC au argumentat refuzul prin faptul că au fost admise mai multe încălcări la înregistrarea grupului de inițiativă. De asemenea, s-a invocat faptul că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

Sistemul electoral mixt a fost votat pe 20 iulie 2017 cu voturile deputaților PD, PSRM și grupului PPE și promulgat în aceeași zi de președintele Igor Dodon.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cine credeți că are cele mai mari șanse să devină primar general al mun. Chișinău?
Andrei Năstase - 35.03%
Silvia Radu - 31.85%
Ion Ceban - 24.2%
Valeriu Munteanu - 2.55%
Alexandra Can - 1.91%
Maxim Brăila - 1.27%
Vasile Costiuc - 1.27%
Reghina Apostolova - 1.27%
Alexandru Mîțu - 0.64%
Victor Strătilă - 0%
Alexandr Roșco - 0%