Parlament
Candu: Vom angaja o companie care să estimeze pagubele ocupației ruse în Transnistria
 19 Ianuarie 2018 18:00  3130
Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat vineri, 19 ianuarie, în cadrul unui interviu pentru presa din Letonia, că Federaţia Rusă a încălcat dreptul internaţional atunci când a decis să-şi menţină trupele militare în Transnistria, relatează Politics.MD.

În acest context, speakerul a anunţat că Moldova va angaja o firmă de avocatură din afara ţării, care va trebui să estimeze pagubele provocate de prezenţa militară rusă în stânga Nistrului, transmite Adevărul.Potrivit lui Candu, în Transnistria s-ar afla circa 2.000 de soldaţi ruşi.    

„Aceştia organizează exerciţii comune cu aşa-numita Armată a Transnistriei. Unităţile militare ruseşti prezintă riscuri de securitate, deoarece reprezintă o prezenţă militară ilegală, cum ar fi armata rusă din Abhazia, Osetia de Sud şi Ucraina de Est. Încercăm să vorbim despre prezenţa ilegală a forţelor ruseşti în Transnistria pe plan internaţional şi sperăm că această chestiune va ajunge la ONU”, a declarat şeful Legislativului. 

Întrebat dacă Chişinăul intenţionează să estimeze şi pierderile aduse de ocupaţia sovietică, Candu a spus că această problemă este una sensibilă, deoarece societatea este divizată pe tematica respectivă. 

„Nu putem învinovăţi complet ocupaţia sovietică. Adevărat, şi poporul nostru a avut de suferit de pe urma deportărilor, a trecut prin foame şi prin alte crime comise de către autorităţile comuniste”, a subliniat preşedintele Parlamentului. 

 

Autor:  Cristina Rusu Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cine credeți că are cele mai mari șanse să devină primar general al mun. Chișinău?
Andrei Năstase - 35.03%
Silvia Radu - 31.85%
Ion Ceban - 24.2%
Valeriu Munteanu - 2.55%
Alexandra Can - 1.91%
Maxim Brăila - 1.27%
Vasile Costiuc - 1.27%
Reghina Apostolova - 1.27%
Alexandru Mîțu - 0.64%
Victor Strătilă - 0%
Alexandr Roșco - 0%