Partide
De ce este nevoie de un vicepremier pentru Integrare Europeană
 12 Ianuarie 2018 15:21  3255
Iurie Leancă consideră că Separarea funcțiilor de ministru al Afacerilor Externe de cea al Integrării Europene a fost necesară.

”S-a decis separarea acestor două funcții de vicepremier și ministru de Externe și Integrare Europeană. Nu este un model absolut nou - în Ucraina și în Georgia, alte două țări din Parteneriatul Estic, care au aceleași abordări și aceleași obiective, această formulă e operată de mult timp. Motivul pentru care s-a mers în cazul nostru a fost să facem așa încît să fie o instituție cu competențe și abilități și care s-ar axa doar pe această dimensiune – implementarea Acordului de asociere, ceea ce înseamnă reforme, monitorizarea acestor reforme acasă și comunicarea mai intensă, mai activă cu partenerii noștri europeni, fiindcă în ultimii doi ani au fost anumite carențe la această comunicare în afară și la anumite acțiuni de implementare a Acordului de Asociere”, a explicat Leancă într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Din păcate, dezavantajul situației din Republica Moldova e că în 2015-2016 cînd trebuia să se facă toate reformele mai dureroase, iar în 2017 și în mod special 2018 să se acumuleze roadele acestor reforme, în Moldova s-au inversat lucrurile și reformele de bază au început în 2016, au continuat în 2017 și sîntem nevoiți, bineînțeles, să le continuăm și în 2018”, a explicat el.

Leancă a vorbit și despre prioritățile mandatului său de vicepremier.  „Acum e important să fim siguri că sîntem înțeleși și susținuți de partenerii noștri occidentali. Iată asta va fi una din prioritățile din activitatea mea”, a punctat intervievatul.

Autor:  Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%