Geopolitica
Separatiștii catalani pregătesc o amplă manifestație la Bruxelles la 7 decembrie
 24 Noiembrie 2017 16:30  3127
Grupuri separatiste catalane au făcut apel la o demonstrație la Bruxelles la 7 decembrie sub sloganul 'Europa, trezește-te! Ajutați Catalonia', printre obiective fiind și susținerea liderului catalan destituit Carles Puigdemont, în continuare în exil în capitala Belgiei.

Cinci avioane și zeci de autocare au fost rezervate pentru a-i duce pe manifestanți în capitala Belgiei, au precizat două organizații civice proindependență, Adunarea Națională Catalană (ANC) și Omnium Cultural, relatează DPA.

Ambele grupuri au mai organizat anterior proteste la care au luat parte zeci de mii de persoane la Barcelona. Liderii celor două organizații sunt în arest.

"Nu este un conflict intern. Europa trebuie să se implice", a spus vicepreședintele ANC, Agusti Alcoberro.

Organizatorii se așteaptă, pentru moment, la 10.000 de manifestanți, însă presa belgiană scrie că numărul protestatarilor va fi mult mai mare, oferind ca exemplu faptul că cele 18.000 de locuri de cazare la hotel din regiunea Bruxelles sunt deja rezervate.

"Manifestația de la Bruxelles este organizată cu scopul de a sprijini revendicările separatiste în fața Uniunii Europene și a lumii întregi", au scris numeroase site-uri de informații catalane.

Catalonia, regiune bogată din nord-estul Spaniei care are propria cultură și limbă, a organizat un referendum de independență la 1 octombrie, în ciuda unei decizii a Curții Supreme a Spaniei care a stabilit că scrutinul este ilegal.

Liderul catalan destituit Carles Puigdemont și patru foști miniștri, care au fugit în Belgia, își vor pleda la 4 decembrie cauza împotriva extrădării lor în Spania.

Guvernul de la Madrid a dispus organizarea de noi alegeri în Catalonia la 21 decembrie.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%