Geopolitica
Fost ministru rus, care citește literatură în timp ce este judecat
 14 Noiembrie 2017 09:00  3020
Fostul ministu al dezvoltării economice, Alexei Uliukaev, acuzat de extorcarea a două milioane de dolari de la compania de petrol "Роснефть" ("Rosnefti"), obișnuiește să citească în timpul ședințelor sale de judecată.

Publicația Vedomosti a întocmit o listă de cărți citite de fostul ministru chiar în sala de judecată, transmite unimedia.info.

La prima sa ședință de judecată, pe 16 august curent, Alexei Uliukaev a venit cu o carte electronică, din care îl citea pe Cehov. Uliukaev declara pentru jurnaliștii din Rusia că avea puțin timp pentru lectură, relatează vedomosti.ru.

Într-o altă ședință, Uliukaev spunea că citea romanul "Străinul", de scriitorul francez Albert Camus. Personajul romanului era judecat pentru omor.

În timpul ședințelor, fostul ministru obișnuiește uneori să răspundă la întrebările jurnaliștilor despre faptele cazului său, prin citate din cărțile pe care le citește la moment.

La una din întrebări, Uliukaev a răspuns printr-o versiune proprie a unei maxime din "Eneida" a lui Virgiliu: "Teme-te de greci și când îți aduc daruri. Teme-te de greci și când îți aduc salam" (în orginal, în rusă: "Бойтесь данайцев, дары приносящих. Бойтесь данайцев, приносящих колбайцев"). Uliukaev s-a referit la o conversație citată de procuror, în care șeful companiei de petrol îi propunea lui Uliukaev un coș cu salam.

Printre lecturile fostului ministru rus, în timpul ședințelor de judecată, s-au regăsit și lucrări de-a lui Lev Tolstoi, precum și cartea "Apogeul lui Socrate", scrisă de Platon.

Coincidență sau nu, cărțile pe care fostul ministru alege să le aducă cu el la judecătorie au puternice asocieri cu situația de față a lui Uliukaev. Spre exemplu, "Procesul", de Franz Kafka, o altă carte pe care o citea politicianul, se începe cu fraza "Pe Josef K. îl calomniase pesemne cineva căci, fără să fi făcut nimic rău, se pomeni într-o dimineaţă arestat".

Potrivit versiunii investigației, fostul ministru rus al dezvoltării economice a fost prins în flagrant, în timp ce primea o geantă cu bani de la șeful companiei de petrol, Igori Secin. Uliukaev neagă acuzațiile și spune că era sigur că în geanta cu princina se aflau sticle cu vin și nu bani, mai transmite vedomosti.ru.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
15.12.2018 16:50 2815
Trafic de influență la Cahul
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%