Parlament
50 de euro amendă pentru alfabetul latin în „limba moldovenească”, în Transnistria
 13 Noiembrie 2017 15:00  2852
Utilizarea alfabetului latin pentru așa-numita „limbă moldovenească”, în regiunea separatistă transnistreană, poate fi sancționată cu o amendă de peste 50 de euro, arată un raport al Asociației Promo-LEX de monitorizare a drepturilor omului în stânga Nistrului.

Dreptul la educație întâmpină numeroase restricții, iar situația școlilor românești a rămas neschimbată și după pronunțarea hotărârii CEDO din 2012, care a constatat mai multe încălcări admise de administrația de la Tiraspol față de aceste instituții.

De asemenea, este încălcat dreptul la circulație și dreptul la proprietate.

Mii de fermieri din raionul Dubăsari deja de 13 ani nu-și pot recupera loturile de pământ, fiind vorba despre terenuri cu o suprafață de circa 6 500 de hectare – aproape jumătate din teritoriul acestui raion.

Promo-LEX mai constată că, deși președintele Igor Dodon pare să fi stabilit o relație amiabilă cu reprezentanții regimului de la Tiraspol, în urma întâlnirilor cu Vladimir Putin și cu alți oficiali din administrația Kremlinului, acest lucru nu a îmbunătățit situația drepturilor omului în regiune.

Numai în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să plătească victimelor peste 200.000 euro.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Calendar
25 Noiembrie
14:00 - Dezbateri publice cu tema „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă pro-europeană de alternativă în prag de an electoral”
Partide politice
Sondaj
Cît de mult vă interesează pe dvs subiectul despre modul în care se face politică, reforma în politica din Republica Moldova?
Destul de interesant - 38.5%
Foarte interesant - 33.3%
Puțin interesant - 23.5%
Deloc interesant - 4.5%
NȘ NR - 0.3%