Electorala
ACUZAȚII! Guvernul a dictat „regulile de joc” în formarea circumscripțiilor uninominale
 10 Noiembrie 2017 15:00  3299
Comisia pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a activat cu multiple abateri, susține directorul programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul ”Promo-LEX Pavel Postică”, notează Noi.md.

Potrivit lui, faptul că Guvernul s-a implicat în activitatea acestei comisii și i-a dictat regulile de "joc" ridică semne de întrebare față de corectitudine întregului proces de trasare a circumscripțiilor uninominale.

„Problema principală pe care noi am semnalat-o de la bun început este faptul că s-a permis Guvernului să traseze hotarele circumscripţiilor electorale. Or Guvernul este un organ politic, o emanație exclusiv a majorităţii parlamentare, nu a întregului parlament şi nu a întregului popor. Aceasta este prima deficiență. A doua este faptul că Guvernul a dictat regulile de joc acestei comisii, i-a stabilit regulamentul de activitate”, a remarcat Postică într-un interviu pentru Europa Liberă.

Expertul Promo-LEX a precizat că prin acest regulament instituit de Guvern nu s-a permis accesul observatorilor şi a publicului larg la toate documentele interne ale Comisiei. Nu s-a instituit un mecanism de revizuire a hotarelor circumscripțiilor, în cazul în care apare această necesitate.

„Putem că observăm foarte liber că unele circumscripţii electorale sînt constituite contrar legii. Or legea spune că într-o circumscripţie trebuie să fie 55-60 de mii de alegători, dar avem circumscripţii cu peste 65 de mii de alegători incluşi. În interval de 55-60 de mii sunt doar circumscripţiile din municipiul Chişinău şi cea din Taraclia cu mai puţin de 55 de mii. În rest, toate circumscripţiile sînt mai mari de 60 de mii de alegători”

În opinia lui, prevederea menționată mai sus a fost încălcată în mod deliberat, iar publicul larg, societatea civilă nu a putut obține nicio explicație în acest sens.

„Noi, ca reprezentanţi ai societăţii civile, şi organizaţii din diaspora am încercat să remitem în adresa Comisiei anumite analize cu referire la calcule matematice despre cîte circumscripţii trebuie constituite pentru diaspora şi cum să fie repartizate acestea. Cu regret, niciuna din aceste analize nici măcar nu au fost discutate la şedinţele Comisiei. Asta înseamnă că Comisia nu a vrut să ţină cont de nici o opinie din exterior. Ei au mers deliberat pe propriile opţiuni pe care le-au avut”, a concluzionat Pavel Postică.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%