Geopolitica
În Ucraina a fost interzisă instruirea în limbile minorităților naționale
 20 Octombrie 2017 18:00  3482
Unul dintre principalele subiecte de discuții desfășurate săptămîna trecută în cadrul sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg a fost noua lege a educației adoptată în Ucraina.

Documentul interzice predarea orelor în instituțiile de învățămînt în orice altă limbă decît limba oficială a țării. O asemenea abordare a trezit nemulțumirea din partea Rusiei, Poloniei, Ungariei și României, precum și a unui șir de alte țări, printre care și Republica Moldova. În opinia parlamentarilor, noua lege va conduce la încălcarea drepturilor minorităților naționale, inclusiv ale 250 de mii de moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei.

În pofida nemulțumirii manifestate de delegația ucraineană, APCE a adoptat cu majoritatea voturilor decizia privind includerea pe ordinea de zi a sesiunii de toamnă a examinării raportului și rezoluției în această problemă. Delegația moldovenească la APCE a votat pentru adoptarea rezoluției, în care se menționează îngrijorarea țărilor europene privind adoptarea noii legi în Ucraina, deoarece aceasta nu asigură un echilibru necesar între limba de stat și limbile minorităților naționale.

Joi, 19 octombrie, discuțiile au continuat deja la ședința plenară a parlamentului moldovean. Aleșii poporului au ajuns la concluzia că trebuie să elaboreze o declarație în care organul legislativ să-și exprime atitudinea față de legea ucraineană privind educația.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
15.12.2018 16:50 2815
Trafic de influență la Cahul
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%