Partide
Igor Dodon va bloca iniţiativa de redenumire a limbii de stat
 13 Octombrie 2017 14:00  3132
Preşedintele Igor Dodon a declarat pentru Ria Novosti că intenţionează să blocheze inițiativa ce prevede ca limba moldovenească, stipulată ca limbă de stat în Legea Supremă, să fie redenumită în limba română.

Aceasta după ce fracţiunea PLDM a anunţat joi că proiectul privind modificarea articolului 13 din Constituție în ceea ce privește limba română va fi trimisă la Curtea Constituţională. Președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a precizat că proiectul a fost semnat de 34 de deputați.

Pentru ca Parlamentul să examineze acest proiect de modificare a Constituţiei este necesar de avizul pozitiv al Curţii Constituţionale, iar ca să intre în vigoare sunt necesare 67 de voturi ale deputaţilor în Parlament.

” Nu exclud că ei vor iniţia procedura. Socialiştii şi preşedintele categoric sunt împotrivă. Am să blochez iniţiativa de modificare a limbii de stat”, a spus Dodon.

Preşedintele Dodon a explicat că pentru procedura respectivă există un termen de şase luni de dezbateri, iar ulterior proiectul va fi transmis în Parlament.

“Sper că nu se vor acumula 67 de voturi în Parlament. Dacă vor vota acest proiect în Parlament, eu nu îl voi promulga. Limba de stat este moldovenească. Aceasta a fost, este şi va fi”, a mai spus Dodon.

Precizăm că la 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență în care este menționată la limba română, prevalează asupra textului Constituției care vorbește despre „limba moldovenească” drept limbă de stat.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%