Guvern
Traseul gazoductului Ungheni-Chișinău va fi dat în funcțiune până la sfarșitul anului 2018
 13 Octombrie 2017 09:30  3282
Gazoductul sub forma extinsă Ungheni - Chișinău va fi dat în exploatare până la sfarșitul anului 2018. O declarație în acest sens a fost făcută ieri, la București ,de Gheorghe Șimon, ministrul Economiei al României, în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii al Repubicii Moldova.

Oficialul român a menționat că SA Transgaz  iși va deschide în viitorul apropiat o reprezentanță în Republica Moldova pentru a reuși mai ușor să definitiveze toate demersurile de finalizare a gazoductului. În context, vicepremierul Octavian Calmîc și-a exprimat speranța că traseul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău va  fi dat în funcțiune până la sfarșitul anului 2018. Cei doi miniștri au convenit asupra semnării unui demers comun către structurile europene pentru extinderea finanțării cu 10 milioane euro pentru gazoduct.

Octavian Calmîc și Gheorghe Șimon au mai convenit asupra unui demers comun privind proiectul interconexiunii rețelelor electrice dintre două state, investiția  inițială fiind estimată la circa  300 milioane euro, dintre care 40 milioane sunt sub forma de grant UE. În cadrul dialogului, Gheorghe Șimon a accentuat că România va asigura tot sprijinul și experianța sa din drumul spre o Europa Unită, acordând Republicii Moldova toată expertiza și susținerea necesară.

La rândul său, vicepremierul Octavian Calmîc a mulțumit din partea Executivului de la Chișinău pentru suportul  financiar necondiționat al României acordat Republicii Moldova, menționând că  relațiile comercial-economice moldo-române sunt într-un permanent ritm de creștere.

”Întrevederea de azi este un exemplu elocvent de consolidare a relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova, iar prin semnarea protocolului comun al Comisiei mixte vom da un semnal bun mediului de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului de a iniția și dezvolta proiecte investiționale bilaterale, care vor crea locuri noi de muncă pentru cetățenii celor două state, impulsiona relațiile comercial-economice și promova produsele noastre atât pe piața comunitară, cât și alte piețe din regiune și lume”, a spus ministrul român al Econmiei.

Vineri, 13 octombrie, Octavian Camîc va participa la Forumul ”Excelență în business”, organizat de Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova – România. Forumul ”Excelență în business” are drept scop promovarea oportunităților economice oferite de Republica Moldova, oportunități menite să contribuie la crearea condițiilor favorabile pentru susținerea potențialilor investitori ce doresc să se dezvolte în stânga Prutului.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Luca 13 Octombrie 2017 10:21
0 (0)
Acest proiect are 100 de ani si nu mai este finalizat. Cred ca pinanu se va implica Plaha, sau premierul, nu se mai finalizeaza acest gazoduct.
Mihai 13 Octombrie 2017 11:12
0 (0)
Abia așteptăm să vedem acest lucru, atunci Putin nu va mai putea să ne impună datoriile Transnistrienilor la gaz.
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%