Guvern
Reacția Ministerului Justiției la decizia UE de a tăia fondurile pentru reforma justiției
 13 Octombrie 2017 08:30  3166
În privința suportului financiar acordat de Uniunea Europeană (UE) pentru reformele din sectorul justiției, Ministerul Justiției face următoarele precizări:

1. Suportul financiar alocat de UE pentru reformele în justiţie a fost suspendat încă din anul 2015, iar din acea perioadă nu au fost debursate fonduri europene pentru implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei.

2. Informaţia distribuită ieri, 11 octombrie curent, de către Delegaţia UE în Republica Moldova, face referire la decizia prin care sumele blocate în anul 2015 să nu fie debursate Republicii Moldova.

3. Principala cauză a deciziei de a bloca ultima tranşă din finanţarea UE pentru sectorul justiţiei reprezintă faptul că „autorităţile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiţiei în anii 2014 şi 2015. Alocarea fondurilor şi a personalului a fost insuficientă, iar reformele necesare nu au fost implementate” se menționează explicit în comunicatul plasat pe site-ul Delegației UE în Republica Moldova. Ne așteptăm ca factorii politici responsabili de conducerea Ministerului Justiției, să își asume vina ce le revine pentru restanțele și erorile din 2014 și prima parte din 2015.

4. Începând cu anul 2016, Republica Moldova a înregistrat o serie de progrese importante în sectorul justiţiei, de la adoptarea noii Legi a Procuraturii la adoptarea pachetului de legi privind integritatea și de la modificarea Codului Penal pentru incriminarea fraudelor cu fonduri externe până la eliminarea influenței politice în numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel de progrese au fost recunoscute de partenerii externi şi au stat la baza reluării finanţărilor europene pentru Moldova care fuseseră tăiate în prima parte a anului 2015.

5. Ministerul Justiţiei va continua eforturile pentru modernizarea sectorului justiţiei, inclusiv cu sprijinul partenerilor europeni. Precizăm că acest sprijin este oferit în continuare sub diverse forme, chiar dacă alocarea bugetară a fost deocamdată reţinută.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Ghenadie 13 Octombrie 2017 10:15
0 (0)
progresele de dupa 2016 au fost recunoscute de partenerii externi şi au stat la baza reluării finanţărilor europene pentru Moldova care fuseseră tăiate în prima parte a anului 2015.
Sandu 13 Octombrie 2017 10:39
0 (0)
Am inteles ca PLDM nu a indeplinit reformele, pai ce urmeaza? Trebuie sa fie continuate reformele nu numai in justitie, dar in toate domeniile.
realist 13 Octombrie 2017 10:53
0 (0)
Filat nu vrea nici acum sa recunoasca ca din cauza lui UE ne taie finantarea?
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%