Partide
Moldova, Georgia și Ucraina vor putea beneficia de o integrare europeană mai largă în schimbul succesului reformelor cerute de UE.
 11 Octombrie 2017 09:24  3192
Moldova, Georgia și Ucraina vor putea beneficia de o integrare europeană mai largă în schimbul succesului reformelor cerute de UE. Țările care fac parte din Parteneriatul Estic, în special Moldova, Georgia și Ucraina vor beneficia de sprijin sporit din partea Uniunii Europene. Aceasta prevede o rezoluție aprobată astăzi de către comisia de afaceri externe a Parlamentului European.

Potrivit agenției de presă Infotag, documentul prevede o serie de recomandări adresate instituțiilor UE privind elaborarea soluțiilor care vor fi prezentate în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic, care urmează să aibă loc pe 24 noiembrie.

Printre prevederile de bază a rezoluției se numără și oferirea unor stimulente țărilor din Parteneriatul Estic, care au obținut succese considerabile în implementarea reformelor solicitate de UE. Astfel, țări ca Moldova, Georgia și Ucraina vor avea posibilitatea să se alăture în curând la uniunea vamală și energetică europeană, la zona Schengen, vor putea beneficia de anularea tarifelor la roaming, dar și se vor putea alătura la politica comună de securitate și apărare a UE.

Totodată, europarlamentarii au inclus în proiectul rezoluție o prevedere care presupune crearea unui fond trust pentru cele trei țări ale Parteneriatului Estic care va asigura investițiile de stat și private pentru proiectele de infrastructură socio-economică.

Parlamentul UE a subliniat de asemenea necesitatea de a face presiuni în continuare asupra Rusiei în scopul rezolvării conflictului din Ucraina de est, precum și pentru eliberarea teritoriilor ocupate – a Ucrainei în Crimeia, a Georgiei în Abhazia și Osetia de Sud, precum și a Moldovei  în Transnistria.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Boris 11 Octombrie 2017 10:16
0 (0)
Dar Moldova intr-o atentie mai deosebita. https://www.youtube.com/watch?v=w-5SO_eIMDM&t=7s
Vera 11 Octombrie 2017 10:21
0 (0)
Acum mai mult ca oricind Guvernul trebuie sa munceasca conditiile UE. De asta depinde viitorul acestei tari.
Andrei858 11 Octombrie 2017 10:31
0 (0)
UE totuși recunoaște că RM a facut un efort considerabil în implementarea reformelor impuse de aceasta, de aceea vom beneficia în continuare de sprijin și asistență financiară din partea UE.
Ilie 11 Octombrie 2017 12:52
0 (0)
Corect, nimic nou sub soare cu aceste declarații, vor fi reforme și rezultate vor fi și șanse de aderare la UE, apropo pînă acum RM e liber în acest parteneriat și sper să fim primii cărora li se va oferi această șansă
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%