Electorala
În 2012, IDIS Viitorul recomanda trecerea la sistemul electoral mixt
 19 Iulie 2017 10:37  3338
Trecerea la sistemul electoral mixt va permite consolidarea rolului partidelor politice, dar şi dezvoltarea relaţiei dintre cetăţeni şi Parlament. Această opinie a fost promovată, în 2012, de către IDIS Viitorul. 

În raportul „Efectele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova”, elaborat de organizație, se mai arată că schimbarea modului de alegere a deputaților este rezonabilă, chiar dacă implică anumite riscuri pentru funcționarea Parlamentului și a dezbaterilor din Legislativ. Schimbarea este raţională și pentru a accelera procesul de reintegrare a ţării şi a include reprezentanţii din raioanele de est în viaţa politică a Republicii Moldova.

Autorii documentului menționează și că ”este nevoie de o democratizare a partidelor politice, dar cu certitudine nu este nevoie de dispariţia lor sau menţinerea lor artificială. În acelaşi timp, este nevoie şi de o legătură mai puternică între alegători şi aleşi.

Un alt moment evidențiat în raport sunt dezbaterile cu privire la schimbarea sistemului de vot. „În statele cu un sistem democratic şi în statele care aspiră la un astfel de sistem, de regulă, subiectul schimbării sistemului electoral este supus unor dezbateri ample cu participarea celor mai importanţi actori – societatea civilă, partide politice, mass-media, experţi naţionali şi internaţionali, organizaţii internaţionale, etc. Prin urmare, devine evidentă necesitatea unor discuţii largi care să asigure un proces transparent şi incluziv", recomanda IDIS Viitorul.

Proiectul de trecere la votul mixt este cel mai discutat subiect politic de la proclamarea independenței țării. Documentul a fost supus unui amplu proces de dezbateri cu implicarea deputaților, experților și a societății civile. Documentul presupune că la alegerile din 2018, 50 de deputați vor fi aleși în baza listelor de partid, iar 51 – în circumscripții uninominale.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Solon 19 Iulie 2017 11:31
0 (0)
Acest sistem deja este in RM. El functioneaza la nivel de comune, unde candidatii sunt alesi nu dupa culoarea drapelului, ci dupa capacitatile intelectuale, morale, organizatorice. Problema e alta - Cum scapam de cei certati cu morala, legea bunul simti, daca dupa alegeri se constata ca el a mintit electoralul. Iai e latura slaba a sistemului electoral... Votez una si in legislativ te tresesti cu alt cineva. Poate ca ar fi cazul de imprumutat cate ceva disn sistelul electiral american britnic sau francez...
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%