Politicieni
Se împlinesc 76 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei
 13 Iunie 2017 10:00  6242
Astăzi, 13 iunie, se împlinesc 76 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei.

Pentru a marca evenimentul, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici organizează în această dimineață un marș al tăcerii. De la ora 8.00, manifestanții pornesc de la Monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt și vor merge până la monumentul în memoria victimelor deportărilor din scuarul Gării Feroviare. După cum informează Politics.MD, la mitingul de comemorare din scuarul Gării și-au anunțat prezența și premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu.

Potrivit istoricilor, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, au fost duși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei URSS, oamenii cei mai înstăriți, precum şi cei care erau percepuți ca o amenințare la adresa regimului totalitar sovietic.

După primul an de ocupație sovietică, proprietatea privată a fost scoasă în afara legii, și a început organizarea colhozurilor. Ilegală a devenit și religia, în locul acesteia a început promovarea ateismului militant, iar autoritățile sovietice au trecut la acțiuni mai dure împotriva așa-numiților ”dușmani ai poporului”.

Datele oficiale arată că aproximativ 25 de mii de persoane au fost deportate în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, acesta fiind doar primul val de deportări din perioada sovietică.

Au urmat alte doua valuri în 1949 şi 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%